• +30 210 4110148 - 4129496
 • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Καθημερινό φαινόμενο τα εργατικά «ατυχήματα» στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη

Στάση εργασίας και συγκέντρωση

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 

Στάση εργασίας την Πέμπτη 20 Ιούνη από τις 10 π.μ. ως τις 12 μ. θα πραγματοποιήσει το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας και το Σωματείο Ναυπηγοξυλουργών.

Στο πλαίσιο της στάσης θα γίνει συγκέντρωση έξω από τα Ναυπηγεία Φρατζή στο Πέραμα.

Ανακοίνωσή Σωματείου:

«Τα εργατικά ατυχήματα δίνουν σχεδόν καθημερινά το “παρών” στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη. Έχει γίνει κανόνας η πίεση για την ολοκλήρωση των εργασιών που σε συνδυασμό με την έλλειψη ακόμα και των στοιχειωδών μέτρων ασφαλείας οδηγούν καθημερινά συναδέλφους στα νοσοκομεία ακόμα και με σοβαρές βλάβες στην υγεία τους.

Μόνο την τελευταία εβδομάδα τα Σωματεία μας έχουν καταγγείλει τρία σοβαρά περιστατικά.

• Το εργατικό ατύχημα που σημειώθηκε την Τρίτη 11 Ιούνη στο Ρ/Κ "ΟΡΦΕΑΣ ΗΛΙΟΣ" στο χώρο των Ναυπηγείων ΦΡΑΤΖΗ, όπου απασχολείτο συνταξιούχος μεταλλεργάτης, ο οποίος υπέστη σοβαρά εγκαύματα και νοσηλεύεται σε νοσοκομείο. Καταγγέλλουμε την προσπάθεια απόκρυψης του ατυχήματος, καθώς αυτό συνηγορεί με την παράνομη απασχόληση συνταξιούχου και για το λόγο αυτό δεν δηλώθηκε από την επιχείρηση.

• Την ίδια ημέρα σημειώθηκε έκρηξη σε κότερο στο Ναυπηγείο ΨΑΡΡΟΥ στο Πέραμα, όπου από θαύμα δεν θρηνήσαμε θύματα καθώς συνέβη την ώρα του διαλείμματος.

• Την Τετάρτη 12 Ιουνίου στο πλοίο "OLYMPUS" στο Νέο Μώλο Δραπετσώνας, όπου εκτελεί εργασίες η επιχείρηση "ARCO ΕΠΕ", εργαζόμενος έπεσε από σκαλωσιά η οποία δεν πληρούσε τους κανόνες ασφαλείας, με αποτέλεσμα να σπάσει το πόδι του.

Είναι προκλητική η στάση της κυβέρνησης αφού ακόμα εκκρεμεί η συνάντηση με την ηγεσία των υπουργείων Εργασίας και Ναυτιλίας μετά το τελευταίο θανατηφόρο ατύχημα που έγινε στις 20 Μαΐου 2019, η οποία και αναβλήθηκε με το πρόσχημα ότι πάμε για εκλογές και η σημερινή ηγεσία των υπουργείων δεν είναι αρμόδια να συζητήσει μαζί μας την ίδια ώρα που περνούσε από τη Βουλή εκατοντάδες τροπολογίες μέχρι την τελευταία στιγμή.

Η πραγματικότητα είναι ότι όποια και να είναι η κυβέρνηση στις 8 Ιούλη, θα είναι σταθερά στο πλευρό των εφοπλιστών και των εργολάβων για να μεγαλώσουν τα κέρδη τους πάνω στα κορμιά μας.

Απαιτούμε άμεσα

1. Ενίσχυση των Επιτροπών Ελέγχου Υγιεινής και Ασφάλειας και την επαναφορά της καθημερινής τους λειτουργίας.

2. Κήρυξη ως υποχρεωτικής της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που υπογράφτηκε πρόσφατα, αφού η Σύμβαση δεν είναι μόνο το μεροκάματο και το ωράριο, αλλά περιέχει μία σειρά μέτρα που υποχρεούται να παίρνει ο εργοδότης για την προστασία των εργαζομένων.

3. Άμεση παρέμβαση των αρμόδιων δικαστικών αρχών ώστε να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι όλων των εγκλημάτων που συντελούνται στο όνομα της κερδοφορίας τους.

Τα Σωματεία μας δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα που δίνουν τα τελευταία χρόνια με επανειλημμένες κινητοποιήσεις, παρεμβάσεις, υπομνήματα, δελτία Τύπου και καταγγελίες που προειδοποιούν για τις συνθήκες γαλέρας που οι εργοδότες έχουν μετατρέψει τους χώρους εργασίας, παρά την παντελή αδιαφορία της κυβέρνησης και των οργάνων της για την ουσιαστική λειτουργία των Επιτροπών Ελέγχου για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης».

ΟΙ ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΜΑΣ


Τα νέα μας

 • «Αποχαιρετά» την Έμυ Φάκαρου 01 Μαρτίου 2023

  Η Διοίκηση του Συνδικάτου Μετάλλου Ν. Αττικής και εργαζομένων...

  Περισσότερα...

 • «Δεν θα πληρώσουμε ξανά!» 29 Απριλίου 2020

  Την Τρίτη 28/4, ημέρα που είχε οριστεί από τα ταξικά συνδικάτα σαν...

  Περισσότερα...

 • «ΚΑΘΑΡΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ ΑΣΤΡΑΠΕΣ ΔΕ ΦΟΒΑΤΑΙ» 24 Απριλίου 2020

  H Εταιρεία «ΑΝΑΛΚΟ» θορυβήθηκε από την παρέμβαση του Συνδικάτου μας...

  Περισσότερα...

 • «μεταμνημονιακή εποχή» 21 Απριλίου 2019

  Ιδού η «μεταμνημονιακή εποχή» με την οποία μας παραμυθιάζει η...

  Περισσότερα...

 • «ΣΠΑΜΕ ΤΗ ΣΙΩΠΗ ΜΑΣ» 18 Απριλίου 2020

  Καλημέρα λοιπόν αναγνώστη και αναγνώστρια. Είμαστε η άλλη φωνή, που...

  Περισσότερα...

© 2024 Σ.Ε.Μ.Α. & Ε.Ν.Β.Ε.. All Rights Reserved. Powered by Metallergatis