• +30 210 4110148 - 4129496
 • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
1η ΜΑΗ ΕΙΝΑΙ ΗΜΕΡΑ ΑΠΕΡΓΙΑΣ

Αξιολόγηση Χρήστη: 5 / 5

Αστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια Ενεργά

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,

Η 1η ΜΑΗ ΕΙΝΑΙ ΗΜΕΡΑ ΑΠΕΡΓΙΑΣ.

Είναι ημέρα αγώνα της τάξης μας απέναντι στους εκμεταλλευτές μας. Είναι η μέρα όπου η εργατική τάξη σε ολόκληρο τον κόσμο διεκδικεί τις σύγχρονες ανάγκες μας, σταματώντας την παραγωγή σε ολόκληρο τον κόσμο. Είναι ημέρα τιμής και μνήμης στους εκατοντάδες συναδέλφους μας που χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο. Τιμής και μνήμης σε αυτούς που έδωσαν τη ζωή τους στον αγώνα για το 8ωρο, στο Σικάγο το 1886. Ειδικά στη χώρα μας τιμάμε κάθε χρόνο, με απεργία, την 1η ΜΑΗ τους 200 κομμουνιστές που εκτελέστηκαν στην Καισαριανή την πρωτομαγιά του 1944.

Είναι ημέρα απεργίας της τάξης μας και δε τη χαρίζουμε σε κανέναν να τη μεταφέρει και να την κάνει ένα έθιμο που θα χάνει την αξία της, χρόνο με το χρόνο. Έχουν κάνει πολλές προσπάθειες κυβερνήσεις και εργοδότες για να σβήσουν την ιστορία και την ξαναγράψουν στα μέτρα τους. Δεν τους κάνουμε τη χάρη.

Μ. ΤΕΤΑΡΤΗ 1η ΜΑΗ 2024 απεργούμε όλοι και συμμετέχουμε στις απεργιακές συγκεντρώσεις της Αττικής που γίνονται:

 • Στην Αθήνα στις 10.30 στο Σύνταγμα,
 • Στον Πειραιά στις 10.30 στο Πασαλιμάνι,
 • Στην Ελευσίνα στις 11.00 στην πλατεία Ευμολπίδων και
 • Στο Λαύριο στις 10.30 στο άγαλμα Μεταλλορύχων.

Εμείς οι μεταλλεργάτες ξέρουμε από πρώτο χέρι πως ο αγώνας αυτός δε μπορεί να σταματήσει γιατί μόνο με τον αγώνα μας έχουμε κατακτήσει όσα έχουμε σήμερα. Με τους αγώνες μας στη N/E ζώνη του Περάματος έχουμε κατακτήσει το 7ωρο. Αίτημα που είναι αναγκαίο και εφικτό για όλο τον κλάδο. Μόνο με τους αγώνες μας έχουμε καταφέρει να εφαρμόζονται όποια μέτρα ασφαλείας υπάρχουν μέσα στους χώρους δουλειάς. Αν τα αφήναμε στις κυβερνήσεις θα ζούσαμε και θα δουλεύαμε με πολύ χειρότερους όρους. Η κυβέρνηση της ΝΔ θέλει να εφαρμόσει την Ευρωπαϊκή οδηγία, που μαζί με ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ – ΝΕ.ΑΡ. ψήφισαν στην Ευρωβουλή για τη διεύρυνση του ωραρίου και την επέκταση σε 6ήμερη εργασία. Ήταν η προηγούμενη κυβέρνηση, αυτή των ΣΥΡΙΖΑ – ΝΕ.ΑΡ. – ΑΝΕΛ που παρά τις καταγγελίες που είχαμε κάνει για εργασίες σε πλοίο όπου υπήρχε αμίαντος, δεν έκαναν τίποτα για να σταματήσουν οι εργασίες.

Είναι αυτοί που από κοινού μας καταδικάζουν στη φτώχεια, αυξάνοντας διαρκώς τον ΦΠΑ, μειώνοντας τον προϋπολογισμό για βασικές ανάγκες του λαού, όπως στην υγεία την παιδεία και την πρόνοια και από την άλλη αυξάνουν τις δαπάνες για τους ΝΑΤΟϊκούς εξοπλισμούς, μακριά από τις ανάγκες μας. Τα δίνουν όλα για να διασφαλίσουν την αύξηση των κερδών τους οι μεγαλοεργοδότες, οι εφοπλιστές και επιχειρηματίες.

Εμπλέκουν ακόμα πιο βαθιά τη χώρα μας στους ΝΑΤΟϊκούς πολέμους, με την παραχώρηση όλων των βάσεων στο ΝΑΤΟ, την παραχώρηση οπλισμών στην Ουκρανία, με την αποστολή φρεγάτας στην ερυθρά θάλασσα. Στηρίζουν το κράτος δολοφόνο του Ισραήλ να αιματοκυλά την περιοχή.

Την ίδια πολιτική ακολουθούν και τα άλλα κράτη της ΕΕ και παγκοσμίως. Πολιτική που μόνο με την πάλη των εργατών μπορεί να εμποδιστεί και να ανατραπεί. Αυτό αναδεικνύουν οι αγώνες των εργατών σε όλο τον κόσμο, όπως και στη χώρα μας. Οι αγώνες των φοιτητών και των αγροτών ήταν αυτοί που έβαλαν εμπόδιο στο να ψηφιστούν αντιλαϊκά νομοσχέδια δίχως αντιδράσεις. Οι αγώνες μας ήταν αυτοί που δεν άφησαν το έγκλημα των Τεμπών να ξεχαστεί. Οι αγώνες μας και η αλληλεγγύη που δείχνουμε ό ένας στον άλλο είναι αυτά που έχουν κάνει τους μεταλλεργάτες στη ΛΑΡΚΟ να αντέχουν και να δίνουν παλικαρίσια μάχη για τη δουλειά και τη ζωή τους.

Σε αυτό το δρόμο συνεχίζουμε. Δυναμώνουμε την πάλη μας μέσα και έξω από κάθε χώρο εργασίας για να δικαιωθούν οι αγώνες μας και να καλυφθούν οι ανάγκες μας.

Διεκδικούμε:

 • Να γίνει η ΣΣΕ της Ν/Ε Ζώνης καθολική για όλες τις επιχειρήσεις του κλάδου, υπογραφή και εφαρμογή κλαδικής ΣΣΕ για όλο τον κλάδο του Μετάλλου.
 • Μέτρα ασφαλείας και έλεγχοι για την τήρηση τους σε όλους τους χώρους εργασίας.
 • Καθιέρωση 5ήμερου – 7ωρου – 35ωρου. Κατάργηση των ευρωπαϊκών οδηγιών που έγιναν αντεργατικοί νόμοι των Χατζηδάκη – Αχτσιόγλου - Γεωργιάδη
 • Κατάργηση του ΦΠΑ στα βασικά είδη κατανάλωσης και τα καύσιμα. Άμεσα μέτρα για την ακρίβεια.
 • Επιστροφή των ελλήνων στρατιωτικών από το εξωτερικό. Απεμπλοκή από το ΝΑΤΟ και τις πολεμικές συγκρούσεις.

Ζήτω η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ!

Από το Σικάγο ως την Καισαριανή, ζήτω η 1η Μάη κι η πάλη η ταξική!

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ


Καταγγελία - εργαζόμενοι στα ΕΑΣ

Αξιολόγηση Χρήστη: 5 / 5

Αστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια Ενεργά

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες, εργαζόμενοι στα ΕΑΣ.

Σύμφωνα με καταγγελίες, στις 16 Απρίλη (μια μέρα πριν την απεργία), υπήρξε διακίνηση «μαύρου» χρήματος εντός της εταιρίας. Συγκεκριμένα ζητήθηκε από εργαζόμενους να παραλάβουν διάφορα χρηματικά ποσά, χωρίς να καθίσταται σαφές από πού προέρχονται και σε τι αφορούν. Τονίζουμε ότι στο παραπάνω συμβάν δε συμμετείχαν οι εργαζόμενοι με τη δική τους θέληση και πρωτοβουλία, αλλά κλήθηκαν από ανωτέρους τους να συμμετέχουν σε αυτή τη διαδικασία.  

Μετά από αυτό το περιστατικό, οι εργαζόμενοι βρέθηκαν στο μάτι του κυκλώνα, δέχτηκαν προτροπές να επιστρέψουν τα χρήματα χωρίς να γνωρίζουνε σε ποιόν, αφέθηκαν υπονοούμενα για ποινικές ευθύνες και άλλα.

Τονίζουμε ότι οι εργαζόμενοι δε θα γίνουμε «εργαλείο» στην οποιαδήποτε αντιπαράθεση μεταξύ των εταιριών που εμπλέκονται στο εργοστάσιο του Λαυρίου, είτε από τη θέση του εργοδότη, είτε του πελάτη, είτε του μετόχου, είτε από οποιαδήποτε άλλη θέση. Καθημερινά, με στερήσεις και δυσκολίες στην καθημερινή μας ζωή, αναλαμβάνουμε την ευθύνη να είμαστε στο πόστο μας, να δουλεύουμε σύμφωνα με τις υποχρεώσεις μας. Παράλληλα αμειβόμαστε  με πολύ λιγότερα από αυτά που χρειάζονται για να βγάλουμε το μήνα, ο μισθός δε μας φτάνει για να ζήσουμε με αξιοπρέπεια. Αυτή είναι η δική μας πραγματικότητα και δεν έχει καμία σχέση με τα εκατομμύρια που διακινούνται μεταξύ των επιχειρηματικών ομίλων, «μαύρα» ή «άσπρα».

Το πραγματικό ζητούμενο από τη δική μας πλευρά, είναι να αμειβόμαστε με ικανοποιητικούς μισθούς, να ενταχθούμε στα βαρέα και ανθυγιεινά εδώ και τώρα, επειδή αυτή είναι η φύση της δουλειάς μας, να εργαζόμαστε με ασφάλεια και όλοι με συμβάσεις αορίστου χρόνου. Να ζούμε με αξιοπρέπεια, εντός και εκτός εργασίας. Αυτή τη «μαύρη» πραγματικότητα, της ανασφάλειας και της μισής ζωής, δεν τη δεχόμαστε και τους την επιστρέφουμε!

            Οι εργαζόμενοι δεν κέρδισαν ποτέ όταν τάχθηκαν με τα συμφέροντα του ενός ή του άλλου επιχειρηματία. Ούτε ατομικός δρόμος μπορεί να οδηγήσει στη λύση.

Σας καλούμε, με εργαλείο τη συλλογική συζήτηση, την οργάνωση και τη διεκδίκηση, να απαιτήσετε την κάλυψη των αναγκών σας. Η αντιπαράθεση και ο ανταγωνισμός είναι η πρακτική των επιχειρηματικών ομίλων, η αλληλεγγύη και η συλλογική δράση είναι το δικό μας όπλο, η δική μας απάντηση. 

 

Κάτω τα χέρια από τους εργάτες! Όλοι ενωμένοι στα σωματεία μας!

 Δίνουμε απάντηση με τη μαζική συμμετοχή στην απεργία και στις απεργιακές συγκεντρώσεις την 1η Μάη.


24ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 17 ΑΠΡΙΛΗ

Αξιολόγηση Χρήστη: 5 / 5

Αστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια Ενεργά

ΣΥΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ 24ΩΡΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ – ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 17 ΑΠΡΙΛΗ

Να μην λείψει κανείς από τις συγκεντρώσεις:

Αθήνα στις 10:30, στο Σύνταγμα

Πειραιά στις 10:30, στο Δημοτικό θέατρο

Ελευσίνα στις  10 30 , ΣΤΗΝ ΠΛ.ΕΥΜΟΛΠΙΔΩΝ

Συνάδελφοι,

Κάθε μέρα που περνάει οι εργασιακοί χώροι μετατρέπονται σε κρεματόρια , μόνο το τελευταίο 6μηνο έχουμε 3 νεκρούς συναδέλφους, ενώ καθημερινά σε κάποιο χώρο, σε κάποιο κλάδο έχουμε κι ένα σοβαρό δυστύχημα. Τα σωματεία μας έγκαιρα έχουν καταγγείλει τους λόγους που συμβαίνουν. Σε καμία περίπτωση δεν είναι ούτε η κακιά η ώρα , ούτε η μοίρα μας, ούτε ανθρώπινο λάθος. Σε συνθήκες μεγάλης αύξησης της παραγωγής και έλλειψης εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού η εργοδοσία απασχολεί ανειδίκευτο προσωπικό σε ειδικευμένες εργασίες, πιέζει για εντατικοποίηση της εργασίας, όπου φτάνουν τους  εργαζόμενους στα όριά τους, όπως στα όριά τους φτάνουν και τα εργαλεία / μηχανήματα , η ελλιπή συντήρηση των οποίων είναι κίνδυνος θάνατος.

Όλα αυτά σε συνδυασμό με την άρνηση της κυβέρνησης να κηρύξει την ΣΣΕ ως υποχρεωτικής και να αυξήσει δραματικά τους ελέγχους για την τήρηση των μέτρων προστασίας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, σε συνδυασμό με την ατιμωρησία των υπευθύνων στα δεκάδες εργοδοτικά εγκλήματα που έχουν ήδη συμβεί, δημιουργεί ένα εκρηκτικό μείγμα που προετοιμάζει τα επόμενα εγκλήματα…

Η κυβέρνηση όσο και η εργοδοσία κωφεύουν καθώς είναι συνένοχοι και έχουν αρχή τους το ότι τα μέτρα προστασίας των εργαζομένων είναι κόστος το οποίο αφαιρείται από τα κέρδη τους.

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση μας λέει ότι δεν μπορεί να αυξήσει τους ελέγχους στους χώρους δουλειάς γιατί το κόστος είναι μεγάλο, στην πραγματικότητα προστατεύει τους εργοδότες από το να μην παίρνουν τέτοια μέτρα και όπου χρειάζεται συγκαλύπτει τα εγκλήματα τους όπως στα Τέμπη ή στον πρόσφατο θάνατο συναδέλφου μας.

ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ ΟΙ ΖΩΕΣ ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΑΞΙΑ

Απαιτούμε:

 • Κανένας ανειδίκευτος εργαζόμενος σε θέσεις εξειδικευμένου προσωπικού , να αναλάβουν κυβέρνηση και εργοδοσία την εκπαίδευση τους.
 • Απαρέγκλιτη τήρηση των ωραρίων με βάση την Σ.Σ.Ε.
 • Άμεση κήρυξη της Σ.Σ.Ε. υποχρεωτικής .
 • Έλεγχοι στους χώρους δουλειάς κάθε μέρα και εκτός ωραρίου δημοσίου.
 • Μεικτές επιτροπές και στα μεγάλα ναυπηγεία .

Σε αυτό το δρόμο θα συνεχίσουμε με τη συμμετοχή μας στην απεργία στις 17/4/2024 και στην απεργία την 1η Μάη 2024.


Νεκρός Συνάδελφος

Αξιολόγηση Χρήστη: 3 / 5

Αστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
ΟΧΙ ΑΛΛΟ ΑΙΜΑ ΕΡΓΑΤΩΝ ΣΤΟ ΒΩΜΟ ΤΟΥ ΚΕΡΔΟΥΣ
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΜΑΣ
Συνάδελφοι,
Άλλος ένας νεκρός συνάδελφος προστέθηκε στη μεγάλη λίστα των εργαζομένων που βγαίνουν για το μεροκάματο και δε γυρίζουν σπίτι τους! Καθημερινά επιβεβαιώνεται ότι οι χώροι δουλειάς μετατρέπονται σε μια απέραντη κοιλάδα των Τεμπών!
Δεν έχουν περάσει πολλές μέρες που θρηνήσαμε το συνάδελφό μας που δούλευε στα Ναυπηγεία Χαλκίδας, ενώ μόλις σε ένα 24ωρο μετράμε άλλους τρεις νεκρούς εργάτες από άλλους κλάδους. Σήμερα ο κλάδος μας «έχασε» έναν ακόμα εργαζόμενο. Ο συνάδελφος δούλευε στην εταιρεία Seaway Technologies GMBH στον Ασπρόπυργο και με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, καταπλακώθηκε από μεταλλική κατασκευή με αποτέλεσμα να βρει ακαριαίο θάνατο. Μεταφέρθηκε στο Θριάσιο νοσοκομείο όπου και διαπιστώθηκε ο θάνατός του.
Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι και για αυτό το ατύχημα δεν ευθύνεται η «κακιά η ώρα», ούτε καμιά άλλη δικαιολογία που μπορεί να χρησιμοποιήσουν. Ξέρουμε πολύ καλά πως τα περισσότερα εργατικά ατυχήματα θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί, αν παίρνονταν τα κατάλληλα μέτρα ασφάλειας. Άλλωστε η εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας έχουν δώσει όλα τα απαραίτητα εφόδια για να μπορούν να προλαμβάνονται τα ατυχήματα, ακόμα και οι πιο δύσκολες και επικίνδυνες εργασίες να γίνονται με ασφάλεια.
Όμως η πραγματικότητα στους χώρους δουλειάς είναι τελείως διαφορετική. Η έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού, η εντατικοποίηση για να «βγει η δουλειά», οι ατέλειωτες ώρες δουλειάς με τα τρελά ωράρια και τα μέτρα ασφάλειας που θυσιάζονται για να βγει πιο φθηνά η δουλειά, δημιουργούν ένα πραγματικό ναρκοπέδιο.
Καθημερινά μπαίνει στη ζυγαριά από τη μια τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων και από την άλλη οι ζωές μας και η ζυγαριά γέρνει συνεχώς προς τα κέρδη τους, με αποτέλεσμα να μετριόμαστε και κάθε φορά να βγαίνουμε λιγότεροι. Αυτό είναι τελικά το πραγματικό εμπόδιο για να δουλεύουμε με ασφάλεια: τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων!
Αυτό άλλωστε ομολογούν σε κάθε συνάντηση οι εκπρόσωποι της εκάστοτε κυβέρνησης. Προβάλλουν το επιχείρημα ότι δεν μπορούν να αυξήσουν τους ελέγχους γιατί δεν έχουν λεφτά, ενώ την ίδια ώρα δίνουν ζεστό χρήμα στους εφοπλιστές και τους μονοπωλιακούς ομίλους με φοροαπαλλαγές και με επιδοτήσεις. Στην ουσία δεν παίρνουν κανένα μέτρο για την προστασία της ζωής μας, δεν προχωράνε σε ελέγχους, κρατάνε υποστελεχωμένη την επιθεώρηση εργασίας και αφήνουν τη μεγαλοεργοδοσία να αλωνίζει γιατί είναι ταγμένοι στο να υπερασπίζονται τα συμφέροντα των μεγαλοεπιχειρηματιών.

ΤΕΡΜΑ ΠΙΑ
ΣΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥΣ Ή ΟΙ ΖΩΕΣ ΜΑΣ ΕΠΙΛΕΓΟΥΜΕ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΜΑΣ

Εκφράζουμε τα βαθιά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια του συναδέλφου μας. Ταυτόχρονα υποσχόμαστε σε όλους τους εργαζόμενους του κλάδου μας ότι δε θα σταματήσουμε λεπτό την οργάνωση της πάλης για να σταματήσουν οι χώροι δουλειάς να είναι παγίδες θανάτου. Το επόμενο διάστημα θα δώσουμε απάντηση κλιμακώνοντας την πάλη μας.
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
- Καμία συγκάλυψη! Να διαλευκανθούν άμεσα τα αίτια του ατυχήματος και να πληρώσουν οι υπεύθυνοι.
- Να παρθούν τώρα όλα τα απαραίτητα μέτρα σε κάθε χώρο δουλειάς που θα προστατεύουν την υγεία και την ασφάλειά μας.
- Άμεση εντατικοποίηση των ελέγχων στους χώρους δουλειάς.
- Υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας – Κανείς μεταλλεργάτης χωρίς συλλογική σύμβαση.

Δίνουμε απάντηση με τη μαζική συμμετοχή στην απεργία και στις απεργιακές συγκεντρώσεις στις 17 Απρίλη και την 1η Μάη.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ   Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΠΟΥΛΙΚΟΓΙΑΝΝΗΣ ΣΩΤΗΡΗΣ  ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ

Τα νέα μας

 • «Αποχαιρετά» την Έμυ Φάκαρου 01 Μαρτίου 2023

  Η Διοίκηση του Συνδικάτου Μετάλλου Ν. Αττικής και εργαζομένων...

  Περισσότερα...

 • «Δεν θα πληρώσουμε ξανά!» 29 Απριλίου 2020

  Την Τρίτη 28/4, ημέρα που είχε οριστεί από τα ταξικά συνδικάτα σαν...

  Περισσότερα...

 • «ΚΑΘΑΡΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ ΑΣΤΡΑΠΕΣ ΔΕ ΦΟΒΑΤΑΙ» 24 Απριλίου 2020

  H Εταιρεία «ΑΝΑΛΚΟ» θορυβήθηκε από την παρέμβαση του Συνδικάτου μας...

  Περισσότερα...

 • «μεταμνημονιακή εποχή» 21 Απριλίου 2019

  Ιδού η «μεταμνημονιακή εποχή» με την οποία μας παραμυθιάζει η...

  Περισσότερα...

 • «ΣΠΑΜΕ ΤΗ ΣΙΩΠΗ ΜΑΣ» 18 Απριλίου 2020

  Καλημέρα λοιπόν αναγνώστη και αναγνώστρια. Είμαστε η άλλη φωνή, που...

  Περισσότερα...

© 2024 Σ.Ε.Μ.Α. & Ε.Ν.Β.Ε.. All Rights Reserved. Powered by Metallergatis